Nieuws

GOBAS architecten 12 jaar !

Op 1 januari 2018 bestaat GOBAS architecten 12 jaar !

Ontwerp drijvende vogelhut

Recentelijk hebben wij  een drijvende vogelhut ontworpen, die geschikt is op veel vogel- en insectenrijke locaties in natuurgebieden. De vogelhut heeft geen fundering, maar drijft en is dus eenvoudig verplaatsbaar en op meerdere locaties inzetbaar. D.m.v. een uitrolbare loopbrug kan "aangemeerd " worden. De vogelhut is tevens rolstoeltoegankelijk.

In het milieuvriendelijke ontwerp worden uitsluitend gerecycelde materialen toegepast. Goed voor het milieu, en tevens levert dit relatief lage kosten op.

Nominatie Stentor Publieksprijs 

Voor het derde jaar achter elkaar is een project van ons genomineerd voor de Apeldoornse Stentor Publieksprijs als onderdeel van de Nacht van de Architectuur.

Na een derde en een zesde plaats in resp. 2011 en 2012 voor 2 zorggebouwen in Hoenderloo, werd nu WONINGUITBREIDING CO2 NEUTRAAL ( zie ook nieuwsbericht hieronder) goed gewaardeerd door het Apeldoornse publiiek. Uiteindelijk net buiten de top 3, maar toch een mooi resultaat. Met grote dank voor de opdrachtgever de familie Kok !

 

Woninguitbreiding CO2 neutraal

Een grote vrijstaande woning in Apeldoorn heeft een geheel nieuwe look gekregen. Met als basis een nieuwe centrale plek voor de keuken, waar rondom woon- en slaapgedeelte  liggen en  die door zichtlijnen met elkaar verbonden zijn.

Een nieuwe serre vergroot de beleving van de tuin en zorgt voor veel meer licht in het huis. Door een grote entreeluifel te maken is er ruimte ontstaan voor zonnecellen, waardoor veel geld bespaard wordt op de energierekening.

Uiteindelijk is de woning op 6 verschillende plekken verbeterd, waardoor een functioneel en mooi geheel is ontstaan en waar de eigenaren helemaal hun eigen plek hebben gekregen.

lup13foto

 

Prefabricage, snel en goedkoop : realisatie brede school

De door ons ontworpen nieuwe brede school in de wijk Brandevoort in Helmond is recentelijk in gebruik genomen. Ruim 2000 m2 vloeroppervlak: een basisschool, kinderopvang, voorschoolse-  en buitenschoolse opvang.     

Het gebouw staat op een driehoeksvormige locatie  en heeft een mooi besloten speelplein. De gevels zijn uitgevoerd in 2 kleuren houten delen, met daarbij witte kozijnen met gele accenten. Ieder gebouwdeel heeft zijn eigen identiteit, zowel binnen als buiten.

Het gebouw is neergezet door Hodes Bouwsystemen uit Enschede. Veel prefabricage en een goede samenwerking heeft geleid tot een zeer korte bouwtijd ( ruim 4 maanden voor ruim 2000 m2 ! ) , en tevens tot aanzienlijk lagere kosten dan bij traditionele bouw.

 

Ontwerp kantoor Maasvlakte 2

Onlangs hebben wij een nieuw kantoor ontworpen op de Maasvlakte 2 nabij Rotterdam. Het beslaat ruim 6000 m2 kantooroppervlakte, er is een ruime eetgelegenheid en ruim 500 m2 oplslagruimte. In het kantoorgedeelte is uitsluitend ruimte voor flexplekken, geschikt voor diverse bedrijven werkzaam op Maasvlakte2. Er worden tevens veel energiezuinige elementen in het gebouw toegepast.

 

Opening geweldig feest !

Dagcentrum Los Huus in Epe voor mensen met een beperking heeft  met een geweldig feest de restyling van het pand gevierd ! Honderden mensen bezochten het pand en werden onthaald door een band, mooie toespraken en lekkere hapjes. En de clienten Jan Willem en Bianca ( zie foto ) hadden het geweldig naar hun zin !

De restyling betreft het gehele interieur en gedeeltelijk ook de buitenkant. Door veel kleur toe te passen is het gebouw gebruiksvriendelijker en toegankelijker geworden, waarbij het overzicht in het pand versterkt is. Tijdens het feest kon iedereen daar eens goed van genieten.

 

Concept prefab-woning : CAMPER HOUSE

Wij hebben een concept in ontwikkeling voor starters, het gaat om een tijdelijke woning die ter plekke gemonteerd kan worden. Geschikt voor op de grond, maar ook voor op de daken. Het bestaat uit een stalen frame met glas en gevels van fotoprints, die de bewoner zelf kunnen kiezen. De energievoorziening vindt plaats d.m.v. photovoltaische cellen op het dak.

Dit concept kan op aanvraag verder ontwikkeld worden naar uw persoonlijke voorkeur.


 

Bosvilla genomineerd Architectuurprijs

Ons woonzorggebouw de Bosvilla in Hoenderloo is genomineerd bij de laatste 8 van de Publieksprijs Architectuur te Apeldoorn. Na een spannende laatste selectie zijn we 6e geworden in de eindrangschikking.

Bij de vakjury werden we genomineerd bij de laatste 10. De Bosvilla was het enige project ( van de in totaal 32 projecten ) die door beide jury's werd genomineerd.

Na de derde plaats bij de Publieksjury Apeldoorn van vorig jaar voor woonzorggebouw de Kastanje opnieuw een mooie waardering van het publiek !

(Project de Bosvilla zie onderbalk website  3e project van links ).

 

Transformatie: van bedrijfsgebouw naar zorggebouw.

EENVOUDIGE OPLOSSINGEN  geven dit pand aan de Hoofdstraat 27 in Epe een nieuw leven !

 

Uitbreiding woonhuis

Onlangs is in Almelo een uitbreiding van een woonhuis opgeleverd,  passend in de stijl van het huis. De uitbreiding kenmerkt zich verder doordat licht op verschillende manieren het huis binnenkomt. Ook het interieur is overeenkomstig het bestaande en heeft een strakke uitstraling in neutrale tinten.

 

Starterswoningen Hoenderloo

i.s.m. de Dorpsraad Hoenderloo hebben wij starterswoningen ontwikkeld. Het gaat om 2 types:
1. de schuurwoning ( rijtjeswoning ) en 2. de boswachterswoning ( vrijstaand).

Beide types zijn om verschillende manieren in te delen, en hebben een eenvoudige basisplattegrond met veel uitbreidingsmogelijkheden. De woningen zijn zowel geschikt voor jongeren, startende gezinnen als ouderen.

De woningen hebben een vriendelijke uitstraling en er zijn veel mogelijkheden om  individuele wensen van bewoners te realiseren, zowel in het exterieur als interieur.

 

 

Oplevering zorggebouw

 Met het gereed komen van het buitenschilderwerk, is het nieuwe pand van zorginstantie st. de Passerel in Epe voltooid. Een bestaand bedrijfspand is hierbij getransformeerd naar een woon- en werkgebouw. Op de begane grond is een dagcentrum met daarin een lichtdruk- en kopiercentrum gehuisvest, op de verdieping wonen 8 jongeren verdeeld over 2 woongroepen.

Aan de buitenkant is een  geheel nieuwe look ontstaan. Het oude pand is , behalve qua hoofdvorm, nauwelijks te herkennen. Van binnen: heel licht en kleurrijk.

Al met al een geslaagde operatie, waarbij een bestaand pand een heel nieuw leven heeft gekregen.

woongroep epe

 

Mooi team: Rob en Arnoud

Directeur Rob van Lohuijzen ( links op de foto ) van de Praktijkschool Apeldoorn en architect Arnoud Gobas schudden elkaar de hand. Voor het tweede jaar sponsort Gobas architecten de bus van de school.

Arnoud ontwierp deze prachtige school die sinds 2006 in gebruik is. Volgens Rob nog steeds up to date, overzichtelijk en functioneel. En sinds de oplevering  is het contact tussen de heren alleen maar verstevigd. En zo rijdt de schoolbus met onze naam in het rond .......

 

Start verbouwing dagcentrum

Dagcentrum Los Huus in Epe van stichting de Passerel uit Apeldoorn wordt verbouwd.

Dit dagcentrum voor mensen met een beperking, met de nadruk op dementerende ouderen krijgt een complete gedaanteverandering !  Frisse heldere kleuren, natuurprints en een duidelijke routing met ijkpunten overal door het gebouw heen.

Daarnaast wordt groot onderhoud gepleegd, en het sanitair en technische installaties worden verbeterd. En als klap op de vuurpijl een nieuw entreegebied rondom de hoofdentree.

Als het straks klaar is, geloof je je ogen niet: het wordt fantastisch !

 

Workshop architectuur montessorischool Passe Partout

De kinderen van Groep 6, 7 en 8 van montessorischool Passe Partout uit Apeldoorn hadden een drukke en interessante middag: een workshop architectuur van Gobas architecten !  Na een introductie over wat architectuur is en wat een architect doet, passeerden vele gebouwen " van laag naar hoog " de revue.

Na het stellen van heel veel vragen gingen de kinderen aan de slag met het bouwen van hun droomhuis. Met gebruik van afval: van waardeloos materiaal iets waardevols maken. Een inspirerende middag voor allen !
 

Nieuwe website Gobas architecten !

De nieuwe website van Gobas Architecten uit Apeldoorn staat online vanaf medio april 2012. Circa tweewekelijks zal er nieuws over ons verschijnen. Vragen of opmerkingen over de website zijn altijd welkom ! Gebruikt u  hiervoor het contactformulier op de website s.v.p.

 

Nieuws 2011- Architectuurprijs Apeldoorn

Ons woon- en werkgebouw de Kastanje in Hoenderloo voor de Hoenderloo Groep is  DERDE geworden bij de Publieksjury.


Wij vinden dat geweldig ! Het voelt als brons met een goud randje.

Allen bedankt voor jullie interesse !

atelier voor architectuur, interieur en advisering

MAATWERK: een dakopbouw

Gobas Architecten Apeldoorn - MAATWERK: een dakopbouw

Een dakopbouw van 7x7 meter als 2e bouwlaag op een bestaande woning. Deze woninguitbreiding is heel nauwkeurig gedetailleerd in kleuren en materialen die in de bestaande woning al waren toegepast.

Verder is er een thermische verzinkte stalen rand toegevoegd om iets extra�s te geven aan deze bekroning van het huis.

Al met al zorgvuldig precisiewerk, wat een eervolle vermelding opleverde bij de verkiezing Architectuurprijs Apeldoorn 2009.

Praktijkschool Apeldoorn

X
Gobas Architecten Apeldoorn - Praktijkschool Apeldoorn

Een VSO school van circa 4000 m2, verdeeld over 2 gebouwen, die met elkaar verbonden zijn.

Heel herkenbaar in de school is de heldere en overzichtelijke hoofdopzet. Veel licht in alle ruimtes en een goede akoestiek zorgen voor een prettig leerklimaat. Aanvullend accentkleuren op plaatsen waar attentie nodig is.

Het ene gebouw heeft in zijn geheel glazen gevels, is compact met een splitlevel van 7 bouwlagen rondom een centrale ( rode ) trap. Hierin zijn de centrale voorzieningen, leslokalen consumptie en verzorging.

Het andere gebouw heeft bakstenen gevels. Er zijn 2 bouwlagen met daarin een gymlokaal, een werkplaats en leslokalen voor groenonderwijs.

Nieuw zorgconcept in de jeugdzorg

X
Gobas Architecten Apeldoorn -  Nieuw zorgconcept in de jeugdzorg

Vanuit een nieuwe visie over begeleiding van woongroepen in de jeugdzorg hebben we in een intensief traject samen met opdrachtgever jeugdzorginstantie de Hoenderloo Groep een vernieuwend concept ontwikkeld, waarin 2 woongroepen gemeenschappelijk worden begeleid, maar ook ieder hun eigen identiteit en privacy behouden. Daarnaast zijn de woongroepen zo flexibel opgezet, dat veel variatie in de samenstelling van de woongroepen mogelijk is.

Dit heeft 2 gebouwen opgeleverd, ieder circa 1500 m2, midden in het bos. Flexibel van opzet, zodat verbouwen niet noodzakelijk is bij wisselingen in soort en samenstelling van de diverse samenlevingsvormen.

De 2 gebouwen zijn duidelijk familie van elkaar en heten de Kastanje en de Bosvilla. De toegepaste materialen sluiten aan bij de bosachtige omgeving: overwegend cortenstaal, daarnaast een metselwerk plint en kunststof beplating op de zijgevels.

Al met al onderhoudsvrije, degelijke en multifunctionele gebouwen met de nadruk op overzichtelijkheid voor alle bewoners.

E�n van deze gebouwen, de Kastanje, kreeg de 3e prijs van de Publieksjury bij de Architectuurprijs Apeldoorn 2011.

Transformatie bedrijfsgebouw naar woon- en werkruimtes in de zorg

X
Gobas Architecten Apeldoorn - Transformatie bedrijfsgebouw naar woon- en werkruimtes in de zorg

Een 2-laags bestaand bedrijfsgebouw in een woonwijk is getransformeerd tot een dagcentrum ( de Werkplaats ) en appartementencomplex ( de Boterbloem) voor een zorgstichting.

De Werkplaats ( begane grond).

Hier verblijven mensen met een beperking en maken ambachtelijke producten, in aanvang is er een houtbewerkingsruimte en een kaarsenmakerij. Van binnen een heel kleurrijk gebouw met onder andere een prachtige kantine met overzicht over de gehele Werkplaats. Van buiten stoer en eenvoudig met grote ramen, waardoor er veel licht binnen is. Tevens is dit een mooie etalage voor gemaakte producten.

De Boterbloem ( verdieping).

Er zijn 10 zorgappartementen verdeeld in 2 woongroepen. Alle appartementen zijn verschillend van vorm en afmeting, waarbij lichtinval op verschillende manieren plaatsvindt. Per 5 appartementen is er een centrale woonkamer, verder zijn er enkele gemeenschappelijke hobbyruimtes.

Tevens is er een gemeenschappelijke tuin, waarin de al bestaande BBQ-serre een nieuwe betekenis heeft gekregen.

Eigentijds bouwen in landelijk gebied

X
Gobas Architecten Apeldoorn - Eigentijds bouwen in landelijk gebied

Nieuwbouw van 12 zorgappartementen op landgoed Twickel in Ambt Delden. Hier wonen jongeren die zorg nodig hebben, maar in het algemeen ook een achtergrond hebben van landelijk wonen.

Het complex bestaat uit 3 bouwdelen die rondom een open ruimte zijn gerangschikt. De bouwdelen zijn gekoppeld via glazen verbindingsgangen. De vormen van de bouwdelen verwijzen naar boerderij en kapschuur uit de omgeving, maar hebben een eigentijdse detaillering en kleurstelling.

Mooi ingepast in het landschap met een eigen gezicht dus.

Bouwen met natuurlijke materialen

X
Bouwen met natuurlijke materialen

Een heel bijzonder project in een bosachtige omgeving. Ontworpen met ruige natuurlijke materialen: boomstammen, grote keien en een grasdak.

Het huisvest een paardenbak, een werkplaats, verschillende dieren en er is plaats voor landbouwvoertuigen.

Daarnaast zijn er enkele leslokalen voor natuuronderwijs. Met andere woorden: een natuurcentrum in de breedste zin van het woord.

OUD VERSUS NIEUW: kantoor onder de grond

X
OUD VERSUS NIEUW:  kantoor onder de grond

Een bestaand kantoor uit 1929 ligt in heuvelachtig terrein en heeft een prachtig uitzicht over de bossen. Het uitbreiden van de kantoorruimte geschied hier half in de grond op het ervoor liggende terrein. Zowel het bestaande en het nieuwe zijn zo zelfstandige objecten met een eigen uitstraling.

En op deze wijze hebben zowel het nieuwe als het bestaande kantoor een prachtig uitzicht. Via 3 ondergrondse verbindingen is een logische looproute door het oude en nieuwe kantoor te maken.

Het gekromde dak wordt omhoog gehouden door stalen vakwerkliggers, die een high-tec uitstraling geven aan het interieur. Een grote glazen strook over de gehele breedte van het bouwdeel zorgt voor de benodigde licht en uitzicht.

Bedrijfshuisvesting in alle toonaarden

X
Bedrijfshuisvesting in alle toonaarden

Bedrijfshuisvesting is in onze visie een maatpak die ondersteunend is aan een bedrijfsorganisatie. Zo hebben we diverse bedrijfsgebouwen gerealiseerd, waarin bedrijven zichzelf kunnen zijn. Het gaat om allerlei bedrijfsvormen: de combinatie kantoor / opslag, uitsluitend kantoorfuncties of het ontwerpen van gebouwen voor diverse gebruikers in een bedrijfsverzamelgebouw.

Zo realiseerden we gebouwen voor o.a. archiefopslag, gebouwen in de transportsector, bloementeelt en voedselindustrie, en zelfs het gehele bedrijvenpark Seyst in Zeist. Als bedrijfsverzamelgebouw ontwierpen en realiseerden we het gebouw Tricolore in Zwolle vanuit een winnend prijsvraagontwerp.

Bij al deze gebouwen spelen een grote mate van flexibiliteit, doelmatigheid en functionaliteit een grote rol en wordt de identiteit van het specifieke bedrijf of bedrijfstype versterkt door de opzet en architectuur.


Ook restylen en herinrichten we bestaande kantoorruimtes m.i.v. het ontwerpen van receptiemeubelen e.d.

temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb